واژهی «اجایل» در لغت به معنی «چابک» است. اجایل توانایی ایجاد و پاسخدهی به تغییرات است. درواقع، راهی برای مقابله با تردیدها و پیشرفت در یک محیط نامطمئن و آشفته است. اجایل یک طرز تفکر ساده و مفید است. این طرز تفکر به ما کمک میکند تا در کمترین زمان و با کمترین هزینه یک خروجی کاربردی، ملموس، باکیفیت و ارزشمند از محصولمان به مشتری عرضه کنیم. اجایل به ما آموزش میدهد هنگام کار در برابر تغییرات مقاومت نکنیم، جسور باشیم، ارتباط برقرار کنیم و سعی کنیم واقعیتها و نیازمندیهای مشتری را در طول پروژه ببینیم و در تصمیمگیریهایمان آنها را نیز لحاظ کنیم.
اجایل در مدیریت پروژه
اگر در زمینه مدیریت پروژه و یا توسعه نرمافزار فعالیت کرده باشید، به احتمال زیاد با عباراتی همچون: مدیریت پروژه چابک، توسعه نرمافزاری چابک، کنترل پروژه اجایل، برنامهریزی چابک و امثال آنها مواجه شدهاید. اجایل هم همان چابک است و ما اینجا هستیم تا همه چیز درباره مدیریت پروژه چابک را به شما بگوییم.
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، Agile یک طرز تفکر است و با هدف پیشرفتهای جزئی کار میکند. این تفکر چابک (Agile thinking) از 4 ارزش و 12 اصل تشکیل شده است. پس برای اینکه بتوانیم مدیریت پروژهی چابک یا اجایل را یاد بگیریم و پروژههایمان را به روش چابک مدیریت کنیم، باید ابتدا این اصول و ارزشها را بدانیم. فکر میکنم الآن بهترین زمان برای رو کردن ارزشها و اصول اجایل است!
ارزشهای اجایل
- افراد و تعاملات بر فرایندها و ابزارها اولویت دارند.
- نرمافزاری که کار کند بر مستندات جامع اولویت دارد.
- مشارکت مشتری بر قراردادهای کاری اولویت دارد.
- پاسخ به تغییرات بر طرح و برنامهی ثابت اولویت دارد.
به زبان ساده ارزشهای اجایل میخواهند به ما بگویند که خواهر و برادر گرامی کمی راحتتر بگیر! آنقدر نچسب به ابزارها، فرایندها و قوانین و قراردادهای نوشته شدهی روی کاغذ! اگر لازم بود در طول پروژه هم به نیازها و خواستههای مشتری گوش کن و آنها را لحاظ کن. ما انسان هستیم و از طریق تعامل با یکدگیر ارتباط برقرار میکنیم، پس برای تعاملات انسانی ارزش قائل باش. هر جا لازم است تغییر کنی و روش کاریات را تغییر دهی، این کار را انجام بده تا شکست نخوری، چون تنها چیز ثابت در دنیا تغییر است! ارزشهای اجایل ما را دعوت میکنند که کار ارزشمند انجام دهیم و محصول یا خدمات باکیفیتی ارائه کنیم که در نهایت برای مشتری قابل لمس و به درد بخور باشد.
12 اصل اجایل
برای اجرا و پیادهسازی 4 ارزش اجایل، 12 اصل معرفی شدهاند تا با در نظر گرفتن آنها جلو بروید:
1. رضایت مشتریان از طریق تحویل زودهنگام و مستمر
بالاترین اولویت اجایل جلب رضایت مشتری از طریق تحویل زودهنگام و مستمر نرمافزارهای ارزشمند است.
2. استقبال از تغییر نیازمندیها حتی در اواخر پروژه
از تغییرِ نیازمندیها استقبال کنید، حتی در اواخر توسعه. فرآیندهای چابک، تغییر را برای مزیت رقابتی مشتری مهار میکنند.
3. تحویل خروجی کار به طور مکرر
نرمافزار قابل اجرا (working Software) را به طور مکرر، از چند هفته تا چند ماه، با اولویت در بازههای زمانی کوتاهتر، تحویل دهید.
4. شکستن موانع بین افراد
افراد تجاری و توسعهدهندگان باید روزانه در طول پروژه با یکدیگر همکاری و تعامل کنند. هیچکس با تنها کار کردن به موفقیت نمیرسد.
5. ساختن پروژه حول افراد با انگیزه
پروژهها را حول افراد با انگیزه بسازید. محیط و حمایتی را که نیاز دارند به آنها بدهید و برای انجام کار به آنها اعتماد کنید. (این آپشن واقعا فوق العادهاس! اینطور نیست؟!)
6. برقراری ارتباط به صورت حضوری
کارآمدترین و مؤثرترین روش انتقال اطلاعات به تیم توسعه و درون آن، گفتوگوی رو در رو است. (میفرمایند که فیس تو فیس، نفس تو نفس و چشم تو چشم صحبت کنید تا موثر واقع بشه!)
7. نرم افزار قابل اجرا (Working Software) در رأس معیارهای پیشرفت
این نرمافزار معیار اولیه پیشرفت است.
8. داشتن یک سرعت کاری پایدار
فرآیندهای چابک توسعهی پایدار را ترویج میکنند. حامیان مالی، توسعه دهندگان و کاربران باید بتوانند به طور نامحدود یک سرعت ثابت را حفظ کنند.
9. افزایش چابکی از طریق تعالی مستمر
توجه مداوم به برتری فنی و طراحی خوب، چابکی را افزایش میدهد.
10. سادگی
سادگی ضروری است. سادگی یعنی هنر به حداکثر رساندن کارهای انجام نشده! (زیبا نیست؟!)
11. ایجاد بیشترین ارزش از طریق تیمهای خودسازمانده
بهترین معماریها، نیازمندیها و طرحها از تیمهای خودسازمانده به وجود میآیند. (تیمهای خودسازمانده تیمهایی هستند که آزادی، اختیار، مسئولیت و انعطاف بیشتری در فعالیتهایشان دارند.)
12. تنظیم روش کاری برای افزایش اثربخشی منعکس به طور منظم
در فواصل زمانی منظم، تیم در مورد چگونگی موثرتر شدن فکر میکند، سپس رفتار خود را بر اساس آن هماهنگ و تنظیم میکند.
مزایای اجایل
برای مطالعه بیشتر در موضوع اَجایل می توانید به مقالات زیر مراجعه فرمایید:
اجایل (agile) چیست؟ | چطور با متدولوژی اجایل و اسکرام پروژههایمان را مدیریت کنیم؟
اجایل (Agile) چیست؛ نحوه مدیریت پروژه با رویکرد اجایل